LEDY emitujące ultrafiolet pomagają lodówkom w przechowywaniu żywności

Diody LED w lodówce emitujące ultrafiolet mogą przedłużyć czas przechowywania produktów a nawet poprawić ich wartości odżywcze:)

Już wcześniej badania pokazały, że owoce dają się dłużej przechowywać, jeśli zostaną wystawione na działanie błysków zabójczego dla drobnoustrojów promieniowania ultrafioletowego ze specjalnej lampy rtęciowej. Jednak tego rodzaju lampy nie da się zamontować w zwykłej lodówce. Ultrafiolet jest niebezpieczny dla ludzi, rtęć trująca, a typowe lampy UV nie sprawdzają się w niskich temperaturach.

Steven Britz z US Department of Agriculture's Food Components and Health Laboratory w Beltsville postanowił zastosować dostępne od niedawna, emitujące ultrafiolet diody LED. Są one już stosowane na przykład w urządzeniach do sterylizacji wody pitnej.

Diody LED dobrze działają w niskich temperaturach, a emitowane przez nie promieniowanie jest dla człowieka mniej szkodliwe niż w przypadku lamp rtęciowych. W dodatku dużo większa jest ich sprawność, czyli zużywają mniej energii i emitują mniej niewskazanego w przypadku wnętrza lodówki ciepła.

Britz przedyskutował swój pomysł z wytwórcą lodówek, który zaproponował eksperyment. Chodziło o przedłużenie trwałości truskawek o 50 proc. Truskawki trzeba zbierać, gdy są niemal zupełnie dojrzałe i wrażliwe na choroby grzybowe. Nic dziwnego, że po kilku dniach spędzonych w lodówce mogą pokryć się pleśnią.

Wraz z inżynierami z wytwarzającej diody LED firmy Sensor Electronic Technology, Britz zbudował prototyp, aby oświetlić kupione w sklepie truskawki, przechowywane w lodówce przy wilgotności sięgającej 95 proc. Po 9 dniach (zwykle owoce te dają się przechowywać ponad dwa razy krócej) truskawki nie wykazywały śladów pleśni, nie były wyschnięte i zachowały większość antocyjanów - korzystnych dla zdrowia składników, które nadają im czerwony kolor. Zdaniem naukowca w ten sposób dałoby się przedłużyć także świeżość innych owoców.

W przyszłości domowe lodówki można wyposażyć w szufladę, po której zamknięciu włączałyby się diody. Sklepowe lady chłodnicze także byłyby wyposażone w źródła ultrafioletu, wyłączane, gdy klient sięgnie po towar.

Usprawnienie działania chłodziarek może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie. Jedna z hipotez dotyczących nowotworów głosi, że to dzięki zapobiegającym psuciu się żywności lodówkom ludzie coraz rzadziej chorują na, będącego kiedyś częstym nowotworem, raka żołądka.


opublikowano: 2013-10-19
Polityka Prywatności